PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS MIESIĘCZNY
Jadłospis może ulec zmianie
Tydzień I
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
PONIEDZIAŁEK | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka szefa, szynka drobiowa, sałata, pomidor, kiełki, kakao, woda. II śniadanie: jabłko, woda |
Zupa rosół z makaronem, ziemniaki, udko pieczone, marchew zasmażana, sałata lodowa w sosie winegret, kompot, woda | Koktajl owocowy, wafle ryżowe z dżemem, herbata owocowa, mleko, woda. |
WTOREK | Płatki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, szynka „łysych”, kiełbasa swojska, sałata, ogórek zielony, papryka, herbata, woda. II śniadanie: morela, woda. |
Zupa zacierkowa, gulasz wieprzowy, kasza pęczak buraki zasmażane, ogórek kwaszony, kompot, woda. | Rogal z masłem, kisiel, mleko, woda. Owoc: brzoskwinia. |
ŚRODA | Pieczywo mieszane z masłem, serek kiri, polędwica sopocka, polędwica drobiowa, sałata, ogórek kwaszony, kalarepa, kawa Inka, woda. II śniadanie: nektarynka, woda. |
Zupa grochowa z kiełbasą, makaron z truskawkami, jogurtem i serem białym, kompot, woda. | Kanapka z serem żółtym i ogórkiem zielony, mleko, woda. Owoc: jabłko. |
CZWARTEK | Ryż na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane, pasztet (wyrób własny), szynka z piersi indyka, sałata, papryka, rukola, herbata, woda. II śniadanie: winogrono, woda. |
Zupa barszcz czerwony, potrawka z kurczaka z warzywami, ryż, ogórek zielony, kompot, woda. | Ciasto marchewkowe – wyrób własny, mleko, woda. |
PIĄTEK | Pieczywo mieszane z masłem, pasta z łososia, szynka z wędzarni, polędwica miodowa, sałata, ogórek kwaszony, pomidor cherry, mleko, woda. II śniadanie: śliwka, woda. |
Zupa pomidorowa z ryżem, ryba z pieca, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, szpinak, kompot, woda. | Budyń i biszkopty, herbata, woda. Owoc: banan. |
- Jadłospis może ulec zmianie.
- Śniadanie podajemy w formie „Szwedzkiego stołu” – dzieci same decydują jaką kolorową kanapkę sobie przygotować i jakie ilości wędliny, sera czy warzyw ma ochotę skonsumować.
- Woda w naszym Przedszkolu jest dla dzieci dostępna przez cały dzień. Po szkoleniu w programie „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” – wodę wprowadziliśmy również do jadłospisu, aby mieli Państwo pewność, że dbamy o naszych Przedszkolaków i cały czas kształcimy się dla ich dobra.
Tydzień II
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
PONIEDZIAŁEK | Pieczywo mieszane z masłem, polędwica kurpiowska, polędwica miodowa, dżem, sałata, ogórek zielony, papryka, kakao, woda. II śniadanie: jabłko, woda. |
Zupa barszcz biały z kiełbasą, ryż z jabłkiem i jogurtem, kompot | Kasza manna z musem owocowym, chrupki, herbata, woda. Owoc: banan. |
WTOREK | Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką, pierś królewska, żywiecka z beczki, sałata, pomidor, kiełki, herbata, woda. II śniadanie: śliwka, woda. |
Zupa barszcz biały z kiełbasą i jajkiem, kluski leniwe, surówka z marchewki i jabłka, kompot, woda. | Bułka wrocławska z masłem, żywiecka z beczki, pomidor, woda, mleko. Owoc: winogrono. |
ŚRODA | Pieczywo mieszane z masłem, szynka gosposi, szynka drobiowa, jajko na twardo, sałata, ogórek kwaszony, papryka, kawa Inka, woda. II śniadanie: morela, woda. |
Zupa ogórkowa, gulasz wołowy, kasza gryczana, brokuły na parze, surówka z kapusty pekińskiej, kompot, woda. | Kajzerka z dżemem, mleko, woda. Owoc: nektarynka. |
CZWARTEK | Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, mozzarella, pasztet (wyrób własny), szynka z piersi indyka, sałata pomidor cherry, rzodkiewka, herbata, woda. II śniadanie: arbuz, woda. |
Zupa koperkowa, schab w sosie własnym, kasza jęczmienna, surówka z czerwonej kapusty, kalafior, kompot, woda. | Ciasto „runo leśne” ze szpinakiem – wyrób własny, mleko, woda. Owoc: jabłko. |
PIĄTEK | Pieczywo mieszane z masłem, szynka z wędzarni, pierś królewska, pasta z makreli, sałata, papryka, rukola, mleko, woda. II śniadanie: brzoskwinia, woda. |
Zupa jarzynowa z kaszą manną, ryba po grecku, ziemniaki, surówka ze słodkiej kapusty, kompot, woda. | Kisiel, wafle ryżowe z dżemem, mleko, woda. Owoc: banan. |
- Jadłospis może ulec zmianie.
- Śniadanie podajemy w formie „Szwedzkiego stołu” – dzieci same decydują jaką kolorową kanapkę sobie przygotować i jakie ilości wędliny, sera czy warzyw ma ochotę skonsumować.
- Woda w naszym Przedszkolu jest dla dzieci dostępna przez cały dzień. Po szkoleniu w programie „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” – wodę wprowadziliśmy również do jadłospisu, aby mieli Państwo pewność, że dbamy o naszych Przedszkolaków i cały czas kształcimy się dla ich dobra.
Tydzień III
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
PONIEDZIAŁEK | Pieczywo mieszane z masłem, szynka „gosposi”, szynka drobiowa, serek kiri, sałata, ogórek zielony, papryka, mleko, woda. II śniadanie: jabłko, woda. |
Zupa krupnik z wkładką mięsną, naleśniki z dżemem, marchewka z jabłkiem, kompot, woda. |
Bułka z masłem, ser żółty, ogórek zielony, kawa inka, woda Owoc: winogrono. |
WTOREK | Płatki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, szynka „łysych”, kiełbasa swojska, sałata, ogórek zielony, papryka, herbata, woda. II śniadanie: arbuz, woda. |
Zupa kapuśniak, ziemniaki, kotlet mielony, sałata ze śmietaną, fasolka zielona, kompot, woda. | Koktajl owocowy, rogal z masłem, mięta, woda. Owoc: gruszka. |
ŚRODA | Pieczywo mieszane z masłem, serek kiri, polędwica sopocka, sałata, ogórek kwaszony, kalarepa, kawa Inka, woda. II śniadanie: śliwka, woda. |
Zupa krem z brokuł, grzanki, gulasz cielęcy, kasza pęczak, surówka z selera i marchewki, bukiet warzyw, kompot, woda. | Budyń z musem malinowym, biszkopty, herbata, woda. |
CZWARTEK | Ryż na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane, pasztet, szynka z piersi indyka, sałata, papryka, rukola, herbata, woda. II śniadanie: jabłko, woda. |
Zupa fasolowa, pulpety w sosie pomidorowym, ryż, mix sałat, kalafior, kompot, woda. | Ciasto „salceson” – wyrób własny, mleko, woda. Owoc: brzoskwinia. |
PIĄTEK | Pieczywo mieszane z masłem, pasta z łososia, szynka z wędzarni, polędwica miodowa, sałata, ogórek kwaszony, pomidor cherry, mleko, woda. II śniadanie: nektarynka, woda. |
Zupa z soczewicą, kotlet rybny, ziemniaki, mizeria, marchewka z groszkiem, kompot, woda. | Kisiel owocowy, wafle ryżowe, twarożek na słodko, woda. Owoc: banan. |
- Jadłospis może ulec zmianie.
- Śniadanie podajemy w formie „Szwedzkiego stołu” – dzieci same decydują jaką kolorową kanapkę sobie przygotować i jakie ilości wędliny, sera czy warzyw ma ochotę skonsumować.
- Woda w naszym Przedszkolu jest dla dzieci dostępna przez cały dzień. Po szkoleniu w programie „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” – wodę wprowadziliśmy również do jadłospisu, aby mieli Państwo pewność, że dbamy o naszych Przedszkolaków i cały czas kształcimy się dla ich dobra.
Tydzień IV
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
PONIEDZIAŁEK | Pieczywo mieszane z masłem, polędwica kurpiowska, polędwica miodowa, dżem, sałata, ogórek zielony, papryka, kakao, woda. II śniadanie: jabłko, woda. |
Zupa krupnik, makaron z truskawkami i jogurtem, kompot | Bułka wrocławska, kiełbasa krakowska, ogórek kwaszony, mleko, woda. Owoc: arbuz. |
WTOREK | Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką, pierś królewska, żywiecka z beczki, sałata, pomidor, kiełki, herbata, woda. II śniadanie: śliwka, woda. |
Zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki, kotlet schabowy, marchewka zasmażana, mizeria, kompot, woda. | Ryż z jabłkiem i jogurtem, mleko. |
ŚRODA | Pieczywo mieszane z masłem, szynka gosposi, szynka drobiowa, jajko na twardo, sałata, ogórek kwaszony, papryka, kawa Inka, woda. II śniadanie: nektarynka, woda. |
Zupa krem z dyni, leczo z ryżem, ogórek kwaszony, kompot, woda. | Kajzerka z masłem, kiełbasa krotoszyńska, sałata, mleko, woda. Owoc: morela |
CZWARTEK | Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, mozzarella, pasztet (wyrób własny), szynka z piersi indyka, sałata, pomidor cherry, rzodkiewka, herbata, woda. II śniadanie: brzoskwinia, woda. |
Zupa kalafiorowa, spaghetti wołowo-wieprzowe, ogórek zielony, kompot, woda. | Ciasto drożdżowe – wyrób własny, mleko, woda. Owoc: jabłko. |
PIĄTEK | Pieczywo mieszane z masłem, szynka z wędzarni, pierś królewska, pasta z makreli, sałata, papryka, rukola, mleko, woda. II śniadanie: arbuz, woda. |
Zupa literkowa, ryba z pieca, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, fasolka zielona, kompot, woda | Kisiel owocowy, chałka z masłem, mleko, woda. Owoc: banan. |
- Jadłospis może ulec zmianie.
- Śniadanie podajemy w formie „Szwedzkiego stołu” – dzieci same decydują jaką kolorową kanapkę sobie przygotować i jakie ilości wędliny, sera czy warzyw ma ochotę skonsumować.
- Woda w naszym Przedszkolu jest dla dzieci dostępna przez cały dzień. Po szkoleniu w programie „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” – wodę wprowadziliśmy również do jadłospisu, aby mieli Państwo pewność, że dbamy o naszych Przedszkolaków i cały czas kształcimy się dla ich dobra.