The gallery was not found!

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS MIESIĘCZNY

Jadłospis może ulec zmianie

 

Tydzień I

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka szefa, szynka drobiowa, sałata, pomidor, kiełki, kakao, woda.
II śniadanie: jabłko, woda
Zupa rosół z makaronem, ziemniaki, udko pieczone, marchew zasmażana, sałata lodowa w sosie winegret, kompot, woda Koktajl owocowy, wafle ryżowe z dżemem, herbata owocowa, mleko, woda.
WTOREK Płatki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek
ze szczypiorkiem, szynka „łysych”, kiełbasa swojska, sałata, ogórek zielony, papryka, herbata, woda.
II śniadanie: morela, woda.
Zupa zacierkowa, gulasz wieprzowy, kasza pęczak buraki zasmażane, ogórek kwaszony, kompot, woda. Rogal z masłem, kisiel, mleko, woda.
Owoc: brzoskwinia.
ŚRODA Pieczywo mieszane z masłem, serek kiri, polędwica sopocka, polędwica drobiowa, sałata, ogórek kwaszony, kalarepa, kawa Inka, woda.
II śniadanie: nektarynka, woda.
Zupa grochowa z kiełbasą, makaron z truskawkami, jogurtem i serem białym, kompot, woda. Kanapka z serem żółtym i ogórkiem zielony, mleko, woda.
Owoc: jabłko.
CZWARTEK Ryż na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane, pasztet (wyrób własny), szynka z piersi indyka, sałata, papryka, rukola, herbata, woda.
II śniadanie: winogrono, woda.
Zupa barszcz czerwony, potrawka z kurczaka z warzywami, ryż, ogórek zielony, kompot, woda. Ciasto marchewkowe – wyrób własny, mleko, woda.
PIĄTEK Pieczywo mieszane z masłem, pasta z łososia, szynka z wędzarni, polędwica miodowa, sałata, ogórek kwaszony, pomidor cherry, mleko, woda.
II śniadanie: śliwka, woda.
Zupa pomidorowa z ryżem, ryba z pieca, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, szpinak, kompot, woda. Budyń i biszkopty, herbata, woda.
Owoc: banan.

 

  • Jadłospis może ulec zmianie.
  • Śniadanie podajemy w formie „Szwedzkiego stołu” – dzieci same decydują jaką kolorową kanapkę sobie przygotować i jakie ilości wędliny, sera czy warzyw ma ochotę skonsumować.
  • Woda w naszym Przedszkolu jest dla dzieci dostępna przez cały dzień. Po szkoleniu w programie „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” – wodę wprowadziliśmy również do jadłospisu, aby mieli Państwo pewność, że dbamy o naszych Przedszkolaków i cały czas kształcimy się dla ich dobra.

 

 

Tydzień II

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK Pieczywo mieszane z masłem, polędwica kurpiowska, polędwica miodowa, dżem, sałata, ogórek zielony, papryka, kakao, woda.
II śniadanie: jabłko, woda.
Zupa barszcz biały z kiełbasą, ryż z jabłkiem i jogurtem, kompot Kasza manna z musem owocowym, chrupki, herbata, woda.
Owoc: banan.
WTOREK Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką, pierś królewska, żywiecka z beczki, sałata, pomidor, kiełki, herbata, woda.
II śniadanie: śliwka, woda.
Zupa barszcz biały z kiełbasą i jajkiem, kluski leniwe, surówka z marchewki i jabłka, kompot, woda. Bułka wrocławska z masłem, żywiecka z beczki, pomidor, woda, mleko.
Owoc: winogrono.
ŚRODA Pieczywo mieszane z masłem, szynka gosposi, szynka drobiowa, jajko na twardo, sałata, ogórek kwaszony, papryka, kawa Inka, woda.
II śniadanie: morela, woda.
Zupa ogórkowa, gulasz wołowy, kasza gryczana, brokuły na parze, surówka z kapusty pekińskiej, kompot, woda. Kajzerka z dżemem, mleko, woda.
Owoc: nektarynka.
CZWARTEK Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, mozzarella, pasztet (wyrób własny), szynka z piersi indyka, sałata pomidor cherry, rzodkiewka, herbata, woda.
II śniadanie: arbuz, woda.
Zupa koperkowa, schab w sosie własnym, kasza jęczmienna, surówka z czerwonej kapusty, kalafior, kompot, woda. Ciasto „runo leśne” ze szpinakiem – wyrób własny, mleko, woda.
Owoc: jabłko.
PIĄTEK Pieczywo mieszane z masłem, szynka z wędzarni, pierś królewska, pasta z makreli, sałata, papryka, rukola, mleko, woda.
II śniadanie: brzoskwinia, woda.
Zupa jarzynowa z kaszą manną, ryba po grecku, ziemniaki, surówka ze słodkiej kapusty, kompot, woda. Kisiel, wafle ryżowe z dżemem, mleko, woda.
Owoc: banan.

 

  • Jadłospis może ulec zmianie.
  • Śniadanie podajemy w formie „Szwedzkiego stołu” – dzieci same decydują jaką kolorową kanapkę sobie przygotować i jakie ilości wędliny, sera czy warzyw ma ochotę skonsumować.
  • Woda w naszym Przedszkolu jest dla dzieci dostępna przez cały dzień. Po szkoleniu w programie „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” – wodę wprowadziliśmy również do jadłospisu, aby mieli Państwo pewność, że dbamy o naszych Przedszkolaków i cały czas kształcimy się dla ich dobra.

 

 

Tydzień III

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK Pieczywo mieszane z masłem, szynka „gosposi”, szynka drobiowa, serek kiri, sałata, ogórek zielony, papryka, mleko, woda.
II śniadanie: jabłko, woda.
Zupa krupnik z wkładką mięsną, naleśniki
z dżemem, marchewka z jabłkiem, kompot, woda.
Bułka z masłem, ser żółty, ogórek zielony, kawa inka, woda
Owoc: winogrono.
WTOREK Płatki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek
ze szczypiorkiem, szynka „łysych”, kiełbasa swojska, sałata, ogórek zielony, papryka, herbata, woda.
II śniadanie: arbuz, woda.
Zupa kapuśniak, ziemniaki, kotlet mielony, sałata ze śmietaną, fasolka zielona, kompot, woda. Koktajl owocowy, rogal z masłem, mięta, woda.
Owoc: gruszka.
ŚRODA Pieczywo mieszane z masłem, serek kiri, polędwica sopocka, sałata, ogórek kwaszony, kalarepa, kawa Inka, woda.
II śniadanie: śliwka, woda.
Zupa krem z brokuł, grzanki, gulasz cielęcy, kasza pęczak, surówka z selera i marchewki, bukiet warzyw, kompot, woda. Budyń z musem malinowym, biszkopty, herbata, woda.
CZWARTEK Ryż na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane, pasztet, szynka z piersi indyka, sałata, papryka, rukola, herbata, woda.
II śniadanie: jabłko, woda.
Zupa fasolowa, pulpety w sosie pomidorowym, ryż, mix sałat, kalafior, kompot, woda. Ciasto „salceson” – wyrób własny, mleko, woda.
Owoc: brzoskwinia.
PIĄTEK Pieczywo mieszane z masłem, pasta z łososia, szynka z wędzarni, polędwica miodowa, sałata, ogórek kwaszony, pomidor cherry, mleko, woda.
II śniadanie: nektarynka, woda.
Zupa z soczewicą, kotlet rybny, ziemniaki, mizeria, marchewka z groszkiem, kompot, woda. Kisiel owocowy, wafle ryżowe, twarożek na słodko, woda.
Owoc: banan.

 

  • Jadłospis może ulec zmianie.
  • Śniadanie podajemy w formie „Szwedzkiego stołu” – dzieci same decydują jaką kolorową kanapkę sobie przygotować i jakie ilości wędliny, sera czy warzyw ma ochotę skonsumować.
  • Woda w naszym Przedszkolu jest dla dzieci dostępna przez cały dzień. Po szkoleniu w programie „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” – wodę wprowadziliśmy również do jadłospisu, aby mieli Państwo pewność, że dbamy o naszych Przedszkolaków i cały czas kształcimy się dla ich dobra.

 

 

Tydzień IV

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK Pieczywo mieszane z masłem, polędwica kurpiowska, polędwica miodowa, dżem, sałata, ogórek zielony, papryka, kakao, woda.
II śniadanie: jabłko, woda.
Zupa krupnik, makaron z truskawkami i jogurtem, kompot Bułka wrocławska, kiełbasa krakowska, ogórek kwaszony, mleko, woda.
Owoc: arbuz.
WTOREK Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką, pierś królewska, żywiecka z beczki, sałata, pomidor, kiełki, herbata, woda.
II śniadanie: śliwka, woda.
Zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki, kotlet schabowy, marchewka zasmażana, mizeria, kompot, woda. Ryż z jabłkiem i jogurtem, mleko.
ŚRODA Pieczywo mieszane z masłem, szynka gosposi, szynka drobiowa, jajko na twardo, sałata, ogórek kwaszony, papryka, kawa Inka, woda.
II śniadanie: nektarynka, woda.
Zupa krem z dyni, leczo z ryżem, ogórek kwaszony, kompot, woda. Kajzerka z masłem, kiełbasa krotoszyńska, sałata, mleko, woda.
Owoc: morela
CZWARTEK Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, mozzarella, pasztet (wyrób własny), szynka z piersi indyka, sałata, pomidor cherry, rzodkiewka, herbata, woda.
II śniadanie: brzoskwinia, woda.
Zupa kalafiorowa, spaghetti wołowo-wieprzowe, ogórek zielony, kompot, woda. Ciasto drożdżowe – wyrób własny, mleko, woda.
Owoc: jabłko.
PIĄTEK Pieczywo mieszane z masłem, szynka z wędzarni, pierś królewska, pasta z makreli, sałata, papryka, rukola, mleko, woda.
II śniadanie: arbuz, woda.
Zupa literkowa, ryba z pieca, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, fasolka zielona, kompot, woda Kisiel owocowy, chałka
z masłem, mleko, woda. Owoc: banan.

 

  • Jadłospis może ulec zmianie.
  • Śniadanie podajemy w formie „Szwedzkiego stołu” – dzieci same decydują jaką kolorową kanapkę sobie przygotować i jakie ilości wędliny, sera czy warzyw ma ochotę skonsumować.
  • Woda w naszym Przedszkolu jest dla dzieci dostępna przez cały dzień. Po szkoleniu w programie „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” – wodę wprowadziliśmy również do jadłospisu, aby mieli Państwo pewność, że dbamy o naszych Przedszkolaków i cały czas kształcimy się dla ich dobra.